Czym jest kawa?
Kawa to napój, który w świecie cieszy się ogromną popularnością. Często zawiera kluczowy składnik – kofeinę. Ta ma za zadanie pobudzać organizm do działania. Wpływa także na sprawność psychiczną. Wiele osób sięga po kawę, aby pozytywnie i z większą energią rozpocząć nowy dzień. Picie kawy niesie za sobą pozytywne i negatywne skutki, choć tych pozytywnych jest znacznie więcej. Pochodzenie kawy zlokalizowane jest w Etiopii. Na kontynencie europejskim pojawiła się w XVI wieku. Miała swoich zwolenników i przeciwników. Co ciekawe kawa była dostępna tylko w aptekach w XIX wieku. Kolejny etap krytyki przypadł na XIX wiek. Mimo tego na świecie kawa stała się jeszcze bardziej powszechna. W Polsce kawa została wprowadzona po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku. Warto zaznaczyć, że kawowiec to krzew i drzewo, który jest wiecznie zielony. Występuje w 40 różnych gatunkach. Roślina ta rośnie głównie w Afryce. Bardzo kluczową informacją jest to, że nasiona kawowca są właśnie kawą,którą parzymy i z wielką chęcią pijemy. Ważne jest także to, że jedne z nich zawierają kofeinę, inne nie. Kawę produkuje się z palonych i mielonych ziaren. To jedna z najpopularniejszych używek na całym świecie. Roczna produkcja kawy sięga nawet 6,7 miliona ton. Jej nazwa pochodzi z arabskiego kahva. Najbardziej popularnymi odmianami kawy są Arabica i Robusta. Arabica jest delikatniejsza i bardziej aromatyczna. Ma wyczuwalny posmak czekoladowy albo korzenny. Robusta to natomiast kawa bardziej gorzka. Stanowczo bardziej pobudza, ponieważ zawiera około 50% więcej kofeiny, niż Arabica.
Wpływ kawy na zdrowie
Pozytywne skutki
- znaczna poprawa krótkotrwałej pamięci i koncentracji
- ochrona materiału genetycznego w komórkach przed uszkodzeniami
- zredukowanie pojawienia się choroby Parkinsona i Alzheimera
- zmniejszenie o połowę ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II
- przyspieszenie metabolizmu
- pomoc w odchudzaniu
- niewielki wpływ na zmianę poziomu ciśnienia krwi
- usuwa toksyny z organizmu
- posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- zwiększenie poziomu libido (naturalny afrodyzjak)
Negatywne skutki
- wypłukiwanie magnezu i wapnia z organizmu
- ryzyko wystąpienia osteoporozy
- negatywny wpływ na działanie inhibitorów pompy protonowej
- ryzyko upośledzenia transportu substancji odżywczych przez łożysko
- ryzyko pojawienia się refluksu przełyku i wrzodów żołądka
Podsumowanie
Kawa to bogate źródło kofeiny, która ma właściwości pobudzające. Znacząco polepsza pracę mózgu i wpływa na zwiększenie koncentracji. Zwiększa wydolność fizyczną organizmu, przyspiesza pracę serca i aktywuje czynność pęcherzyka żółciowego. Przedawkowanie spożywania kawy może powodować negatywne skutki. Zalicza się do nich między innymi drżenie rąk, zgagę lub bezsenność. Ryzyko, że przedawkujemy kawę jest bardzo niewielkie. Kawa ma wiele dobroczynnych właściwości jeśli przestrzega się pewnych zasad. Wówczas minimalizuje się negatywny wpływ kawy na zdrowie.